„СВЕТЛИНА И НАДЕЖДА“ 2018 В СТАРИЯ ГРАД

Декември ще се настани със СВЕТЛИНА и НАДЕЖДА в Стария град, нарамил под мишница дебелата книга с коледни приказки. Най-напред ще се отбие в Балабановата къща, за да се сгрее от пламъчето на добротворството и душата му ще заблести заедно със светлинките на празничната елха на Лапидариума. После ще му стане весело и ще му се прииска от сърце да попее с приятели на Римския стадион. А когато стопли душата си и засити емоциите си, ще се запъти към къща Недкович, за да си замеси обреден хляб и да се скрие на завет в уютния коледен кът. Весела глъч и ухание на канела ще го накарат отново да тръгне из калдъръмените улички, за да се потопи в празненството в двора на арменската църква. После, малко изтощен, ще седне край коледното дръвце в къща Клианти, за да се порадва на малките джуджета от ЦДГ „Майчина грижа“. Не щеш ли, ще се досети, че е забравил шапката си в Балабановата къща и когато се върне да я вземе, камбанката на пискюла му ще зазвъни , а мелодията й ще прерастне в класически коледен концерт. Декември вече ще е изпратил своето писмо до белобрадия старец. Но картичката, адресирала надеждата му за една по-здрава и по-щастлива 2018 Година,  все още ще му натяква, че в пазвата му е тясно и ще го упъти към Културен център „Бялата къща“ – за да я пусне да пътува към света. От там Декември ще закрачи смело към Малката базилика - за да разбере, как да се подготви за Коледната нощ. Накрая, в очакване на Бъдни вечер, смирено ще отвори дебелата книга с приказки и ще се потопи в свят на чудеса, мир, мъдрости и доброта...

Това е Нашата коледна приказка, която написахме за вас, скъпи приятели. Очакваме вашите истории, вдъхновени от предстоящите празници, на e-mail: marketing@oldplovdiv.com

 

ПРОГРАМА НА ПРАЗНИЦИТЕ „СВЕТЛИНА И НАДЕЖДА“ 2018 В СТАРИЯ ГРАД

 

1 декември 2017г., петък

14:30 ч.  – 16:30 ч., БАЛАБАНОВА КЪЩА

РЪКОДЕЛНИЦА ЗА НАДЕЖДИ

Работилница за коледни творения с участието на Сдружение „Паралелен свят“ и майстори от Улицата на занаятите към Регионална занаятчийска камара – Пловдив.

Майсторите от Регионална занаятчийска камара - Пловдив, които ще вземат участие в работилничката, са: Пепа Ставрева  (изработва кукли от текстилни материали), Слава Балджиева (занимава се с тъкачество), Валентина Моралийска (изработва цветя и накити от креп) Даниела Горалова – (занимава се с керамика), Тони Пранджева (занимава се с керамика).

Разбира се,всеки, който желае да се включи в творителницата, е добре дошъл в Балабановата къща, където паралелно с дейността по изработване на коледни изделия ще може да се види и изложба с рисунки на деца от Сдружение „Паралелен свят“

Изработените изделия ще бъдат дарени на хората с увреждания  от Сдружение „Паралелен свят“.

 

17:00 ч.,  ЛАПИДАРИУМ

Запалване светлините на празничната елха в Стария град

 

18:00 ч. – 19:00 ч., РИМСКИ СТАДИОН

„СВЕТЛИНА ЗА ВСИЧКИ“

Официална церемония по откриване на празниците „Светлина и Надежда 2018“ и концерт с участието на Пловдивско певческо дружество  „Ангел Букорещлиев“, вокална формация на ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджян" и Читалище „Шалом Алейхем“.

Церемонията по запалване светлините на цифрите „2018“ по традиция ще се води от почетния консул на Армения г-н Ехиязар Узунян .

 

2 декември 2017г., събота   

11:00 ч. - 12:30 ч., КЪЩА НЕДКОВИЧ

„КОЛЕДЕН БЛАГОСЛОВ“

Коледно-новогодишен изложбен кът на клуб „Здраве“ с ръководител Дорка Четрафилова. Представят се обредни хлябове, картички с българска бродерия, коледарско дръвце, сурвачки, сувенири и др., както и кратка презентация на обредността преди Коледа.

 

3 декември 2017 г., неделя

12:30 ч., ДВОРА НА АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА

ПРАЗНИК КРАЙ ЕЛХАТА, организиран от Фондация „АРАКС“

Фондация „АРАКС“ кани всички желаещи да украсят и запалят ЗАЕДНО елхичката в двора на арменската църква. Подготвени са забавления за малки и големи, а децата ще имат възможност да изработват специални ангелчета и да украсяват меденки.

 

7 декември 2017г., четвъртък      

10:30 ч. – 11:30 ч.,  КЪЩА КЛИАНТИ

„МАТИНЕ КРАЙ КОЛЕДНОТО ДЪРВО“

Занимания на тема „Коледното дърво“ с участието на дечица от ЦДГ „Майчина грижа“.

Представяне историята на коледното дърво; оцветяване на картинки с коледно дърво и украса на елхичката в къща „Клианти“; песнички и приказки.

 

8 декември 2017 г., петък    

17:00 ч. -18:30 ч., БАЛАБАНОВА КЪЩА

Коледен концерт на ученици от НУМТИ „Добрин Петков“ - лауреати на VІ-ия Клавирен конкурс „Шуман - Брамс“, Пловдив, 2017

 

9 декември 2017 г., събота  

11:00 ч. - 13:00  ч., КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР БЯЛАТА КЪЩА

РАБОТИЛНИЦА „ПЪТУВАЩА КАРТИЧКА НА НАДЕЖДАТА"

 

16 декември 2017 г., събота

11:00 ч. – 12:30 ч., МАЛКА БАЗИЛИКА

„ДА ПОДГОТВИМ КОЛЕДНАТА НОЩ“

Спектакъл с много смях, веселие и настроение на детска театрална школа „Арлекин“ към Театър „А`парт” – Пловдив

Весел празник с много смях и Коледно настроение. Как подготвяме през годината този вълшебен празник – Коледа? Готови ли са децата да посрещнат белобрадия Старец? Малките джуджета разказват за обичаите и традициите на празника.  С шеговита викторина  проверяват знаят ли децата защо празнуваме и научили ли са своето приветствие към Дядо Коледа!  Веселие с много настроение, изпълнения на джуджетата и поздравления от публиката.  А какво е вашето желание към добрия Старец? Искате ли да го връчите на малките джуджета? Заповядайте!

 

14:00 ч. – 16:00 ч., МАЛКА БАЗИЛИКА               

(МОЯТА) КОЛЕДНА ПРИКАЗКА

Детски кът за четене на коледни приказки със специален гост Иванка Шекерова - феята от „Приказки с ДжиДжи“.

Призоваваме всички деца да напишат своя коледна приказка, която ще бъде прочетена на място. Тя може да бъде изпратена на e-mail: marketing@oldplovdiv.com или да бъде пусната в специалната „пощенска“ кутия в МАЛКАТА БАЗИЛИКА от 1-ви до 16-ти декември 2017 г. Най-интересната и вдъхновяваща история ще бъде публикувана от медийния ни партньор „Густонюз Пловдив“.

 

17:00 ч. – 18:30 ч.,  МАЛКА БАЗИЛИКА

„БЪДНИ ВЕЧЕР“

Коледен концерт на Детска формация за автентичен фолклор „Куклици“ към ЦПЛР-ОДК, гр. Пловдив.

 

Всички събития са с вход свободен.

Тазгодишната програма на празниците „СВЕТЛИНА И НАДЕЖДА“ 2018 е насочена предимно към детската публика. Това е едно естествено продължение на вече започнатата от страна на ОИ „Старинен Пловдив“ инициатива за изработването на образователни програми и специализирани лекции на теми, предназначени за деца на различни възрастови групи.

                 Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Събития