"ГРУБАТА НЕЖНОСТ" - изложба бижута, малка пластика и скулптура

 
"ГРУБАТА НЕЖНОСТ" - изложба бижута, малка пластика и скулптура от Грагат Айрапетян - ГРАНТ
 
     Грагат Айрапетян – Грант е арменски художник роден в град Ереван, Армения. Работил е в Ереванския музей на народното творчество, като реставратор. Там той се запознава с обработката на традиционни арменски сребърни накити. Грант бързо е завладян от ювелирното изкуство и не след дълго започва да работи самостоятелно, като непрестанно търси нетрадиционни техники и изразни средства за направата на своите бижута.  През 1993 г., поради влошената икономическа ситуация в неговата родина, Грант, заедно със своето семейство, емигрира и се установява във Варна, България. Поради трудностите за правилно произнасяне на неговото име той измисля своя псевдоним – Грант, който по-късно дава име и на неговия бранд – Grant Jewelry.

 През 2006 г. заедно със своята съпруга открива собствена арт-галерия в центъра на град Варна. Тя носи името „Наири“, което е едно от старите имена на Армения и в превод от асирийски означава „земя на реки“. 
 

     В изложбата "Грубата нежност" Грагат Айрапетян ще представи творби на собствената си техника, като през годините авторът установява, че тя много му приляга. Чрез нея той успява да превърне всяко бижу в картина. Технология до голяма степен се доближава до тази използвана за направата на накити в древността. Назад във времето хората са използвали парченца от естествени камъни слепени със смола. Съществената разлика в техниката, която Грант използва, е че той употребява натрошени/смлени на прах естествени и синтетични камъни и други материали, а вместо смола – моментни лепила. Тази технология дава пълна свобода на изразяване на Грант и бижутата му стават изключително нестандартни и нетипични, изпълнени с множество цветове. Чрез тази техника той пресъздава  дори   картините на свои любими художници в бижута. Експериментирайки през последните години, Грант започва да прилага своята технология с натрошени/смлени на прах камъни за направата на скулптури. За тях той използва не само цветните камъни, а и различни видове дърво (от старинен дъб до кокосова черупка), метал и други материали.  
 
ОТКРИВАНЕ:
 
19.09.2018 от 18:00 ч.
 
Малка раннохристиянска базилика


                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Събития