Изложба на макети на български възрожденски къщи на Андрей Дъвков

Изложба на макети на български възрожденски къщи на Андрей Дъвков

Андрей Славеев Дъвков е родом от гр. Сърница, където живее и работи до днес.

Изработването на макети на старинни родопски къщи е само хоби на автора. За него това е като да нарисуваш картина, да напишеш стих – нужно е вдъхновение. Своето е открил в родния край- Родопа планина. Идеята му се заражда през пролетта на 2012г. по време на една от поредните обиколки из Лещен и Ковачевица.

Къщите, които днес са на 120-150 години са изградени от камък и дърво. По - старите жители от този край разказват, че изграждането на къщите е ставало на ръка, с усилието и помощта на съселяните. И днес те са в завидно състояние и правят впечатление на българския и на чуждестранния турист със своята архитектура.

Узрявяйки за идеята, Андрей превръща една малка част от дома си в свое ателие и започва да работи върху един от първите си макети - този на Мановата къща, оставила трайна следа в съзнанието на автора с великолепието си. Начинанието му се увенчава с успех и поради тази причина той продължава да изработва малки копия на къщите, които крият в себе си начина на живот и традициите на дедите ни, и по-специално тези на родопчани.

Изработката на един модел отнема между 20-25 дни, а материалите са като на истинските - естествени, дърво и камък, с бои на водна основа. Всички детайли са изработени на ръка. Макетите предизвикват голям интерес и част от тях са отпътували извън България - Гърция, Турция, Америка, Испания.

За повече информация и връзка с автора: Facebook Макети на Възрожденски Български къщи

                Share on facebook

Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини