ИЗЛОЖБА Константин Анастасов- шарж и Хари Нигохосян - живопис

ИЗЛОЖБА Константин Анастасов- шарж и Хари Нигохосян- живопис

Общински институт „Старинен Пловдив” има удоволствието да Ви покани на съвместна изложба на Константин Анастасов и Хари Нигохосян, която ще се открие на 1 април 2016 г., петък, от 18 ч. в Балабановата къща. Гостите ще могат да се насладят на истински празник от звуци и емоции, гарантирани от струнен секстет „Меридиан 24” и от самите автори на изложбата, които ще поздравят присъстващите със свои изпълнения на китара.

Необременен от академичната схоластика, Хари Нигохосян е разработил своя собствена техника на работа, в която четката е забранен атрибут. Този начин на работа му дава възможност да работи филигранно, използвайки понякога буквално микрони от боя. В биографията си на живописец Хари Нигохосян има изложби в Пловдив (Балабановата къща), Варна (галерия „Актив арт“, 2003), Пазарджик (галерия „Вагабонд”, 2012), „Шаровата къща“ (Исторически музей, Батак, 2015), Градска галерия - Пещера (2015 г.), Туристически информационен център, Хисаря, 2015 г. По негова идея през 2011 г. в село Белозем е създаден фестивалът на изкуствата „Арт-Белозем“. И тази година в началото на юни арт-център „Де Бор“ в Белозем ще приюти 10 художници и скулптори.

За изложбата си в Балабановата къща Хари Нигохосян е подготвил 19 живописни платна, сред които преобладава пейзажът. В експозицията оживяват и четирите годишни времена – от заснежените борове до цъфналите лавандулови поля. Играта на водните отражения в част от картините му напомня за единството от материално и нематериално, от видимо и невидимо. Художникът показва и една картина от стария си цикъл, посветен на любимите му ритми – танго и фламенко. Платното „Милонгата на ангела“ е рисувано по музиката на едноименното танго на Астор Пиацола.

Константин Анастасов е родом от Пазарджик. Завършил е графика във Велико Търново, член е на СБХ. Работи в областта на рисунката, илюстрацията, живописта, карикатурата и шаржа. Има участия в над 160 общи, национални и колективни изложби в страната и чужбина и 18 самостоятелни изложби. Печелил е два пъти Сребърен молив, два пъти е бил художник на годината за град Пазарджик; носител е на награда „Георги Машев”, където получава плакет за цялостно творчество; носител е на награда „Райко Алексиев”; печели II награда в Национален конкурс по карикатура в Троян; в Пловдив печели I награда „Биенале на карикатурата – Пловдив”, титлата „Майстор на карикатурата” и плакет от Международно биенале за 2015 г. В изложбата му в Балабанова къща могат да се видят 31 произведения, пресъздали личности от вчера и днес, подбрани съвсем случайно. Общото при тях е, че са популярни лица от политиката, изкуството, културата, шоубизнеса. За шаржа авторът казва, че е негова страст и е правил стотици рисунки. Това е изкуство, при което бързата ръка и точното око са от значение, а наред с тях Константин Анастасов притежава и способността да улавя характера и психологията на шаржираните. Изложбата може да разгледате до 3 май 2016 г.

Откриване: Балабанова къща 18:00 часа, 01-04-2016 г.

Период: 01.04 - 03.05.2016 г. .



                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини