„От съкровищницата на Стария Пловдив“

С уникална изложба на Георги Божилов – Слона, ОИ „Старинен Пловдив" чества 49 години от създаването си.

На 29-ти март 2018 г. от 17 ч. в Балабановата къща в Стария град на Пловдив ще бъде открита изложба „От съкровищницата на Стария Пловдив“ с творби на големия български художник Георги Божилов - Слона. Тя е организирана по повод 49 години от създаването на ОИ “Старинен Пловдив“ и съдържа над 20 негови картини. Не е случайно и мястото (Балабановата къща) и времето на откриването – точно преди 1-ви април, когато се „ражда“ „Старинен Пловдив“ през 1969 г., защото Георги Божилов - Слона е свързан „като с пъпна връв“ със Стария град, с Начо Културата и разбира се с пловдивската бохема от онова време. От това емблематично място тръгва неговото пътуване към голямото изкуство, към себе си и към самотата..., но и към философията на живота и музиката в изобразителното изкуство.

Определят Георги Божилов – Слона като е един от най-ярките представители на Пловдивската школа от 60-те години на миналия век. В настоящата изложба са показани творби от различни периоди и творчески търсения, само част от великолепното наследство, което оставя на Пловдив, България и света.

Слона рисува портрети, пейзажи, композиции, често в полуабстрактен или абстрактен план, следвайки художествената идея. Светът на неговите платна е изпълнен с чудати форми, плод на неговата фантазия и изследователски интерес. Присъстват вътрешните интимни пространства на човека, изваяни с усета на естета и мъдреца едновременно.

Неговите съвременници и колеги виждат в живописта му музика от много висока класа. И ако може да бъде определена като музикален жанр, тя е най-близко до джаз. Можеш да я обичаш, без напълно да я разбираш и дори да си щастлив от възможността да се потопиш в специфичната за нея недоизказаност.



                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини