Пътуваща изложба CU TENDA – ИСТОРИИ С АРОМЪНИТЕ

На 31 юли пътуващата изложба CU TENDA – ИСТОРИИ С АРОМЪНИТЕ пристига в България и ще гостува в Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ на Градска художествена галерия - Пловдив.

Изложбата е изработена от екип на Националния музей на румънския селянин в Букурещ (Румъния), а събитието е организирано в партньорство с ПУ „Паисий Хилендарски“ и Фондация „Стойна Кръстанова“. Изложбата предлага поглед към една от старите култури на Балканите – тази на аромъните – чрез въображаемия свят на общността и следите и спомените, вписани в картата на Балканите. Аромъните са известни също така с имената власи, куцовласи, балкански румънци или южнодунавски румънци и могат да се разглеждат като въплъщение на балканския човек (hommo balcanicus). Със съхраняването на езика и традициите си те обогатяват историята и културата на югоизточна Европа и живата памет на земите, през които са минали.

Оформена като визуален разказ, изложбата CU TENDA – ИСТОРИИ С АРОМЪНИТЕ реконструира символния пласт на паметта и фрагменти от културата на аромъните като част от общия въбражаем свят на балканските култури в движение. Това се случва чрез свидетелства, лични разкази, текстове и елементи от материалното и нематериалното наследство. Тръгвайки от спомена, запечатан в снимка (свидетел на отминалото), и внушението на предмети от културното наследство на общността, ние разкриваме на публиката серия от визуални и звукови въздействия и архаични обекти, характерни за културата на аромъните.

Откриването на изложбата ще е съпроводено с концерт на Румънската група за балканска импровизаторска музика multumult. Заповядайте на 31 юли от 18:30 часа в експозиция Мексиканско изкуство, ул. Артин Гидиков № 11. Пловдивската публика ще може да разгледа изложбата CU TENDA – ИСТОРИИ С АРОМЪНИТЕ до 27 август 2018г.

Куратор/координатор: Лила Пасима

Асистент куратор: Космин Манолаке

 

Времетраене: 31.07.2018 - 27.08.2018

Работно време: Понеделник – Петък: 9:30 - 18:00 часа

Събота: 10.00 – 18.00ч.

Изложбата е част от проект "CU TENDA" - STORIES, IMAGES AND SOUNDS ON THE MOVE, който е съфинансиран по програма Творческа Европа на ЕС, координатор на проекта Национален музей на румънския селянин в партньорство с ПУ „Паисий Хилендарски“ (Пловдив, България), Център за междукултурен диалог (Куманово, БЮР Македония) и Обсерватория за социални изследвания (Триказе, Италия).                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини