Пловдив посреща българската опера „ЛУД ГИДИЯ“

 

Българска опера в Пловдив не е поставяна и играна от много години. Затова пък реабилитация на българско оперно произведение в Пловдив ще се реализира на 24 септември. Пловдивчани и гостите на града ще преживеят невероятно зрелищния оперен спектакъл „Луд гидия“ от Парашкев Хаджиев.

Премиерата на заглавието се състоя в Русе на 9 февруари тази година при препълнена зала, огромен успех и бурни овации. Творческият състав изградил невероятният спектакъл е звезден, в него имената на режисьора, сценографа, костюмографа и хореографа са добре познати имена за изкушените от оперното изкуство. В спектакъла специално участие има Фолклорен танцов театър „Найден Киров“, който допринася за пищността на сцената и цялостното удоволствие от продукцията, създадена от режисьора Павел Герджиков, сценографа Иван Токаджиев, художникът на костюмите Цветанака Петкова – Стойнова. Незабравима е хореографията на Анна Пампулова в танца на Кадията. 

 

"ЛУД ГИДИЯ" опера в три действия от Парашкев Хаджиев
либрето Иван Генов
/по мотиви от поемата на Пенчо Славейков "Луд гидия"/

 

“Свири, свири, Бог убил те, луд гидия,

Божа дарба не заптисва стар кадия!

Свири, струвай старо – младо, младо – лудо:

що е Божа дарба – то е свят за чудо.”

(Пенчо Славейков, „Епически песни“ – „Луд гидия“)

 

Операта на Парашкев Хаджиев „Луд гидия“ предава категорично послание. Най-силното внушение, което композиторът оставя като завещание, изречено със средствата на неговото майсторство е посветено на главния герой на творбата – лудия гидия – гусларя Илия. Това е изречението, което и днес действа като заклинание: „Осъдиш ли певец, ще сториш грях...“. В ситуацията на нашето съвремие тези магически думи означават само едно: „Не убивайте изкуството!“ Съвсем не случайно тези думи са изречени от стария кадия на село Султание, където се развива действието. Той е този, който със силата на музиката сякаш чудодейно „се подмладява“ и се впуска в неудържим танц, когато Илия засвирва в решаващия момент, в който младият гуслар трябва да защити изкуството си.

 

Знаем ли какво означава думата „гидия“?

В тълковния речник е записано: „буен момък“.

 

Илия – „лудият гидия“ – съчетава в името си пламтящата страст на младостта. Тази страст съдържа искрящата любов към красотата на живота, който открива своите прелести пред младия човек. Тези прелести съдържат в чудна хармония радостта от любовта, радостта от красотата на песента, радостта от силата на младостта. Пред силата на младостта отстъпват всички изпитания, могат да се изпълнят всички желания и стремленията достигат своите цели, мечтите се сбъдват, доброто побеждава.

 

Зорница е девойката, която обича и е обичана. Името ѝ озарява с нежната си светлина раждането на новия ден. Тя носи вдъхновение и устрем за чиста, силна и непреклонна любов, която ще роди бъднините на новите дни. Такива ще бъдат новите дни – дни на новия живот, на буйното начало, което младостта неизменно носи със себе си и увлича всички около себе си в омайния вихър на живота, в мечтания вихър на свободата на душата и на личността на новото време.

 

Осман бей е човекът, който на върха на своите сили ще бъде принуден от съдбата да преоткрие себе си. Смел воин, верен на своите господари, на които вярно и всеотдайно е служил, той е заставен от неумолимите сили на живота да застане сам със себе си пред изпитанието да приеме истината – той е роден българин и християнин. Алегорията на неговия образ не носи единствено семплото историческо клише на много човешки истории и объркани съдби от Балканите. Тази алегория, този символ продължава да действа и да звучи със силата на своето внушение и след последния триумфален акорд на операта на Парашкев Хаджиев. Този душевен стон идва да ни подтикне към размисъл – от къде идваме и накъде сме готови да отидем.


Диригент - Димитър Косев
Режисьор - Павел Герджиков 
Художник декори - Иван Токаджиев 
Художник костюми – Цветанка Стойнова 
Хореография солисти и хор – Анна Пампулова 
Хореограф ФТТ „Найден Киров“ – Богдан Донев 
Хормайстор – Александър Тинков 
Диригент на хора – Пламен Георгиев
Концертмайстор - Мария Павлова

 

Солисти, хор и оркестър на Държавна опера – Русе

 

Билетите са вече в продажба в системата на Ивентим и във всички партньорски каси. Цените на билетите са от 10 до 30 лв.

ОЧАКВАМЕ ВИ!
 

Представлението на „Луд гидия”  е посветено на 100 години от рождението на либретиста Иван Генов , който подтиква Парашкев Хаджиев да напише музика по сюжета на стихотворението на големият български класик Пенчо Славейков. Това се случва в първото комунистическо десетилетие, когато Пенчо Славейков е обявен за буржоазен поет и върху името му тегне мълчание.

Режисьор на постановката е проф. Павел Герджиков, който е участвал в над 20 български оперни заглавия като изпълнител и в не малко като режисьор, но за първи път поставя шедьовъра „Луд Гидия” на Парашкев Хаджиев.

 

Първо дирижиране на това заглавие прави и 25-годишният Димитър Косев, който, макар и млад, успя да си извоюва име в музикалните среди на професионалист от много висока класа.

 

Колоритът на най-българското време е пресъздаден от майстора на сценографията Иван Токаджиев.

 

Пъстрите костюми на Цветанка Стойнова и мултимедията създават впечатление за българска черга – златно жълто, червено, синьо и зелено. Цветовете и красивата музика на Парашкев Хаджиев, типичната българска история, която е сътворена от либретиста Иван Генов – история за еничари, разделени братя, за любов и чорбаджии, жътвари, косачи, овчари ще ни пренесат назад във времето в един свят, емоционален и близък на всички нас.

 

В спектакъла участва и съставът на емблематичния за град Русе фолклорен танцов ансамбъл "НАЙДЕН КИРОВ"

 

​ Фолклорният танцов театър „Найден Киров” е създаден през 1960 г. от бележития български хореограф Иван Донев, който е главен художествен ръководител до края на живота си. Фолклорният театър обединява няколко формации – концертен танцов състав, женски народен хор, детски състав и професионален оркестър. Популярен е не само в България. Гостувал е в цяла Европа – Франция, Швейцария, Италия, Германия и др.

Сред престижните отличия на ансамбъл „Найден Киров” са:  Специалната награда на Министерството на културата за постигнати високи художествени изяви в танцовото изкуство, Кристална лира на СМТДБ, Голямата награда на град Русе за изкуство и култура, "Златното колие" от Международния фолклорен фестивал във

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

 



                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини