Изложба "Пре-творение" - дигитално изкуство от Диляна Ангелова

   

 

      Изложбата « Пре-творение » е втората самостоятелна изложба на художничката Диляна Ангелова. Двете образования на авторката - философия и изобразително изкуство й помагат да създава дигитални фабули в картините си, но с истински герои. Зараждането на всяка картина започва от фотографско студио на обикновен бял, черен или зелен фон.

     Истинското творене стартира зад компютъра и таблета, където тя включва професионалните си умения на графичен дизайнер, с които въвежда сниманите участници във фантастична среда. Понастоящем авторката работи във високотехнологична компания, като основната й задача е да визуализира концепции и неочевидни връзки между обекти, възможни благодарение на специфични семантични технологии, близки до разработването на изкуствен интелект.  По аналогичен начин, всяка картина тръгва от реални факти, свързани с главните герои и завършва в свещен мистичен свят, който е незабележим сред темпото на забързания работен ден, но въпреки това е съществуващ и определящ нишките на живота.  Завръщането на съвременния човек към неговите свещени архетипни основи като божествено творение и венец на природата са основните гатанки в нейните картини.

 

     Съществува ли следа, за която да се хванем, за да излезем от лабиринта на ежедневието, белег който да ни заведе до най-съкровеното ни скрито, светло и истинно Аз? Да, но не и за да останем отделени в илюзорна реалност, а за да се върнем в нашето всекидневие, носейки обновената си сърцевина. “Странните” символи белязващи някои от изображенията са вдъхновени от разчитането на пиктографските, тракийски знаци. Изкуството, често смятано за удобен начин за бягство от света, е преди всичко инструмент, който ни помага да добавяме стойност на битието ни, във всичките му форми. 

 

     Изложбата беше открита с малък концерт изпълнен от Елица Александрова - арфа и Йоанна-Мария Тодорова - виолончело. Изпълнени бяха авторски произведения на Венцислав Василев и Елица Александрова.

Изложбата може да бъде разгледана до 15 септември в къща "Клианти".                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини