„Старинен Пловдив” с печеливш проект от Министерство на културата

     Екип на ОИ „Старинен Пловдив” спечели проектно финансиране от Министерство на културата в рамките на комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз. Предизвикателството, което привлича креативния екип на Института е  предложение за кандидатстване за „Събития за популяризиране на съвременното европейско изкуство в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз”. В същината на печелившия проект е идеята за преплитане на класиката и новите технологии, на идиличния творчески заряд на един знаменит художник и изразните средства на XXI век. И от този мост между минало и настояще произтича поканата пловдивчани и гостите да присъстват на художествено-музикална 3D проекция с лазерни ефекти по избрани картини от творчеството на именития художник  Златю Бояджиев.

     Очакваме Ви на 12 и 13 октомври от 19:00 до 21:00 ч. пред къщата на д-р Стоян Чомаков нa ул. „Съборна“ № 18, където е поместена постоянната експозиция на артиста.

Потопете се в творчеството на класика, претворил най-истински и колоритно българския бит, което ще Ви представим със помощта на съвременните технологии! В годината на Европейското наследство ще направим широкодостъпно изкуството на творецa, чиито платна са носители на редица общочовешки ценности.

 

Повече за проекта:

    Предложената за реализация художествено-музикална 3D проекция с лазерни ефекти има за цел да популяризира сред максимално широка аудитория творчеството на големия художник Златю Бояджиев. В годината на европейското културно наследство ОИ „Старинен Пловдив“ реши да заложи на аудио-визуалните технологии на 21 в. за представяне на картините на класика, тъй като чрез тях може по един атрактивен начин да се почете българският принос към богатството на европейската култура.

    Със средствата на съвременните технологии, чрез лазери и 3D художествено проектиране, ще се популяризира изкуството на творец, чиито платна съчетават българските художествени традиции с богатото наследство на европейското изобразително изкуство. Неслучайно, в началото на 2018 г., по повод на Българското председателство на ЕС, експозиция на Зл. Бояджиев във Виена предизвика широк обществен отзвук.  

    Златю Бояджиев е живописецът, претворил най-колоритно българския бит. Неговата воля да продължи да твори след здравословните му катаклизми може да бъде вдъхновяващ пример и за хората с увреждания, които са и една от целевите аудитории на проекта. 

    Чрез планираната 3D проекция с лазерни ефекти  ще се популяризира също така и архитектурното наследство на Стария Пловдив и в частност къщата на д-р Стоян Чомаков, където от 1984 г. се помещава постоянната експозиция с творби на Златю Бояджиев.

    Съвременната история на Чомаковата къщата се свързва с редица културни събития, превърнали се в знакови за Стария град и Пловдив като цяло. Освен ежедневните и многобройни туристически посещения в къщата, където е постоянната експозиция с творби на Зл. Бояджиев, се организират и специални събития за различни целеви групи.

    Проектът има за цел организирането на културно събитие, чрез което жителите и гостите на Пловдив ще имат възможност да се запознаят както с творчеството на художника, така и с архитектурното наследство на града. Благодарение на атрактивния начин на презентиране картините на Златю Бояджиев, прожектирани на големия екран на възрожденската къща на д-р Стоян Чомаков, ще се запечатат трайно във визуалната памет на публиката.

 

 

Медийни партньори на Проекта:

БНР Пловдив, БГ радио, Радио 1, Сити радио и вестник „Марица”                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини