Програма за месец МАРТ

 

 

 

 

 


27, 28.03

Драматичен театър Пловдив // 19.00 часа 

Одисей

по Омир, автор Александър Секулов 

„Одисей“ е мащабен спектакъл за пътя на сърцето. Режисьор е Диана Добрева. Автор на драматургичния текст – Александър Секулов. Сценографията е поверена на Мира Каланова, музиката – на Петя Диманова. Музика на живо: Янис Пантазис. Видео дизайн: Петко Танчев. В ролята на Одисей – Стефан Еленков. Участват Стилиян Желязков, Добрин Досев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Симеон Алексиев, Ивана Папазова и др. Спектакълът е в сътрудничество с Националния театър на Гърция, както и с творци от други балкански и средиземноморски страни. Проектът на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ Пловдив.

30.03

Център „Тракарт“ // 12:00 часа

Занаятът влиза в Махалата

Проект с общности

Благотворителен базар на творби, създадени от деца и младежи от пловдивското училище „Никола Й. Вапцаров“ в рамките на серия от творчески работилници с известни български артисти. Събраните средства ще се разпределят от училището за бъдещи творчески инициативи. Проектът се осъществява от Фондация „Метаарт“.

31.03

Пловдивски културен институт (ул. „Иван Перпелиев“ 5) 11:00 – 12:30 часа

Обучителна работилница „Паневритмия за всеки“

Проект с общности

Събитие по проект „Заедно в кръга на Паневритмията – хармония между тяло, ум и дух” на Сдружение „Видя Проект”. Вход свободен. Водещ е д-р Светла Балтова – лекар и холистичен терапевт.

Изложба живопис от Магдалена Колева с портрети на емблематични актьори, организирана от Общински институт „Старинен Пловдив“

21.03

Следващото поколение

Кино премиера

Героите в пълнометражния документален филм „Следващото поколение” са няколко спасени от Холокоста еврейски семейства, чиито корени тръгват от България. Те са потомци на генерал Габриел Ашкенази, телевизионната звезда Ошрат Котлер и Дейл Джераси, син на световния учен Карл Джераси. Филмът е заснет в Израел и България и проследява търсенето на семейните им корени, на свидетелства, архиви и документи за техните фамилии в Пловдив и района. За актуална локация следете на https://plovdiv2019.eu/bg Проектът се осъществява от „Ди Индъстри“ ООД.

1 – 3.03

Американски университет Благоевград

2019, година от бъдещето... 

Второ издание на конференцията на научната фантастика и комунизма като част от проекта „2019, година от бъдещето…“, посветен на космонавтиката, ретро фантастиката и футуристиката в българската култура от 60-те години на 20 в. до днес. Конференцията ще обсъди научната фантастика в контекста на комунистическия режим и Студената война и ще се съсредоточи върху начините, по които политическите режими от двете страни на Желязната завеса са използвали концепцията за бъдещето. Проектът се осъществява от „Консепт Инк“.

1.03

artnewscafe (ул. „Отец Паисий“ 38)// 17:30 часа

Пловдив за вкъщи

В artnewscafe ще бъдат представени прототипите за сувенири от проекта „Пловдив за вкъщи – нов дизайн на българския сувенир“. Новите сувенири са дело на архитект Пенка Станчева, дизайн студиото Артелие и Николета Носовска, илюстратора Теодор Георгиев, Мисирков/Богданов, студио точка & точка и бижутера Нева Балникова. Куратори и продуценти са Студио Комплект, които целят да променят възприятието за идентичност на българския сувенир.

5, 12, 19, 26.03

НЧ „Светлина – 1929 г.“ с. Труд // 16:30 – 17:30 часа

Работилници за изработка на плъсти

Проект с общности Всеки вторник през февруари и март ще има занимания с вход свободен за изработка на плъсти по проект „Фестивал на плъстите“.

6, 13, 20.03

Йога студио „Ананда” (ул. „Леонардо да Винчи“ 16) Всяка сряда от 7:30 и от 19:00 часа

Обучителен курс „Паневритмия за начинаещи“

Проект с общности Занимания по проект „Заедно в кръга на Паневритмията – хармония между тяло, ум и дух” на Сдружение „Видя Проект“. Водещ е д-р Светла Балтова – лекар и холистичен терапевт. Информация и записване: +359877629115.

7.03

Галерия „Лабиринт“ (ул. „Ангел Букорещлиев“ 1)

Отвътре/отвън

Изложба, която показва пред публика творческия резултат от уъркшопа с местни творци (4 – 6 март 2019 г.), воден от португалската илюстраторка Ана Вентура. Събитията са по проект „Творчески срещи в Лабиринта“.

10.03

пред НЧ „Иван Вазов – 1931“, кв. „Коматево“ // 14:00 часа

Традицията среща бъдещето

На Сирни Заговезни в квартал „Коматево“ се провежда традиционният карнавал „Кукерски игри“. НЧ „Иван Вазов – 1931“ организира празничен концерт за жителите и гостите на квартала, като тази година освен поканените участници и конкурса за „Най-хубава кукерска маска“, ще бъдат представени маски, изработени от доброволци в читалището.

11, 12.03

Драматичен театър Пловдив (Камерна зала) Уъркшоп (само на 12 март, 13:00 – 15:00 часа) // Премиера, 19:00 часа

Променяне

 „Променяне“ е първият моноспектакъл на актрисата Йоана Буковска – Давидова, драматизация по книгата „Промяна” на актрисата Лив Улман. Идея, драматизация и изпълнение: Йоана Буковска-Давидова. Режисура: Гергана Димитрова. На 12 март, от 13:00 до 15:00 часа, в Камерна зала ще се проведе и уъркшоп, с лектори Александър Гълъбов и Момчил Алексиев, за изработването на визията и мобилното приложение на представлението. За уъркшопа е необходима е предварителна регистрация на avkuneva@gmail.com или на +359883599935. Проектът се осъществява от Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“.

14.03

Еврейски културен дом „Шалом“ (ул. „Хр. Г. Данов“ 20) // 18:00 часа

От Толедо до Пловдив.

Пътят на еврейската сефарадска песен

Музикално-театралният мултимедиен спектакъл концерт „От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен“ включва изпълнение на 20 автентични песни на езика ладино. Песните се изпълняват от актрисата Ева Волицер със съпровод от трима музиканти – Явор Желев – флейта, Виделин Джеджев – цигулка, Христо Нейчев – акустична китара. Художник – Яна Дворецка. Хореография – Таня Соколова. Песните са автентични градски романси, обработени от акад. Николай Кауфман. Проектът се осъществява от театър „Галерия“.

14.03 – 14.04

ул. „Найден Геров“ 5 (безистена срещу Градска художествена галерия, Главната улица) // Откриване – 14 март 2019 г., 18:00 часа

С В Я Т О

Изложба Под надслов „С В Я Т О“, Aтелие [ AVR ] Vesselin Roussev представя изложба живопис и графика на едни от най-значимите имена в българското съвременно изкуство – Светлин Русев, Георги Генков, Георги Божилов – Слона, Енчо Пиронков, Ицко Мазнев, Кольо Карамфилов, Георги Симов, Николай Ников – Ничето, Боян Райнов. Проектът се осъществява от Aтелие [ AVR ] Vesselin Roussev.

19.03

Дом на културата „Борис Христов” // 19:30 часа

Фолклорът такъв, какъвто го направиха те

Фолклорен концерт с участието на Петър Ралчев, Стоян Янкулов-Стунджи, Ангел Димитров, Ваня Вълкова, Димитър и Недко Богданови с Богдан Трио+. Проектът се осъществява от КК company ЕООД и Калоян Куманов.

23.03

Клуб VOID (ул. „Атанас Самоковеца“ 2, 21:00 часа, вход 5 лв)

Cardinal Direction (Club Culture)

Третото клубно събитие в рамките на проекта „Club Culture“, който дава поле за изява и обучение на млади диджей артисти и обогатява клубната култура в Пловдив с качествена съвременна електронна музика. Участват: sayulke, Denitza, Skasho, Saffron, Ebbesen.

 



Събития от културния календар на Община

                             Пловдив

 

1 – 17 март

Lucky Дом на киното ул. „Гладстон“ 1, (Дом на техниката)

Детски кинофестивал 2019 Кино Всяка събота и неделя до 17 март децата в Пловдив могат да гледат безплатно най-популярните детски филми от последната година. Фестивалът се организира от „Пловдив Ивент“ ЕООД

1 – 15 март

Паметници на бележити българи, училища в Пловдив

Родолюбие 

1 март – урок по родолюбие в ОУ „Васил Левски“;

2 март – урок по родолюбие в Арменското училище;

3 март – честване на 141-та годишнина от Освобождението на България и Национален празник на Република България пред паметника на Руските освободители на Бунарджика. Почетен караул, поднасяне на венци, изложба на оръжие и униформи; 15 март – честване на годишнина от рождението на полковник Борис Дрангов пред паметника му (на кръстовището на бул. „Руски“ и бул. „България“). Проект на комитет „Родолюбие“ Пловдив.

1– 3 март

Народно читалище „Христо Ботев – 1905” Пловдив

Малък театър Пловдив

Петнадесето юбилейно издание на Зимен фестивал на изкуствата „Сцена, палитра, слово“

Програма:

1 март

19:00 часа

Театър „Българска армия“ София „В полите на Витоша“ от П. К. Яворов, сценична адаптация и постановка – Красимир Спасов. Участват: Радина Кържилова, Веселин Анчев, Стефка Янорова, Иван Радоев, Явор Бахаров, Гергана Плетньова, Стойко Пеев, Тигран Торосян, Луизабел Николова, Асен Кобиларов, Калин Иванов.

2 март

19:00 часа Камерен концерт на Добромира Ваклинова – кларинет, Албена Димова – пиано, с участието на Ивона Гуньова – цигулка. В програмата: Йоханес Брамс, Артур Онегер, Дариус Майо.

3 март

17:00 часа Малък театър Пловдив In memoriam. Премиерно представяне на възпоменателна книга за Николай Кимчев с участието на Борислав Владиков и Красимир Воскресенски. Премиерно представяне на книгата „Енидже Вардарско“ на Лазар Лазаров-Мастагарков. Откъси от книгата чете актьорът Петър Мастагарков.

1 – 11 март

Капана

Да посрещнем пролетта заедно

 Проектът представя различни народни обичаи и традиции на празника Сирни Заговезни. Осъществява се съвместно от българската, арменската и руската общност в Пловдив – с демонстрации на обичаи, организиране на игри за деца, танци и др. Проект на НЧ „Захари Стоянов – 1984“.

3 март

Паметник на руските освободители на Бунарджика пл. „Стефан Стамболов“

12:00 часа Община Пловдив, дирекция „Култура и културно наследство“, отбелязва тържествено Националния празник на Република България и 141- вата годишнина от Освобождението от османско владичество – пред Паметник на руските освободители на Бунарджика и с концерт на Духов оркестър Пловдив, диригент Николай Гешев, на открита сцена на площад „Стефан Стамболов“, от 12:00 часа

6 – 30 Март

Балабанова къща, ул „Константин Стоилов“ 57

18:00 часа

Матера – нюанси

Изложба фотографии на Дениз Мацарела, организирана от Общински институт „Старинен Пловдив“ съвместно с Италиански културен институт.

8 – 31 Март

Балабанова къща, ул „Константин Стоилов“ 57

18:00 часа Формално Изложба графика от Петър Чучулигов, организирана от Общински институт „Старинен Пловдив“.

21 – 24 март

Музикално – фолклорен конкурс „Орфееви таланти“

В поредното издание на престижния конкурс участват гайдарски състав „Родопчани“, фолклорна група „Родопски звуци“ и индивидуални изпълнители. Главен организатор е Български национален младежки фолклорен съюз, в партньорство с Община Пловдив и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.

Март 2019 г.

Lucky Дом на киното (ул. „Гладстон“ 1)

София филм фест в Пловдив

През 2019 година предстои 23-тият международен филмов фестивал „София Филм Фест“ (7 – 28 март в София). Дни преди официалното откриване пловдивските любители на киното, изобразителното изкуство и фотографията ще имат възможност да видят избрана селекция световни филмови премиери и касови филми. За повече информация и програма на прожекциите: kinolucky.com Проект на „Арт филм“ ЕООД.

8 – 10 март

Драматичен театър Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“, Регионален етнографски музей, Регионален исторически музей, център „Тракарт“, Природонаучен музей

Дефиле „Уикенд в Пловдив“ 2019

Съвет по туризъм Пловдив приканва всеки да опознае историята и културния живот на Пловдив. Посетителите могат да закупят гривна от обекти, участващи в събитието, и да посетят концерти, спектакли, музеи и галерии, заведения, хотели. Откриването е на 8 март (петък) от 16 часа в НБ „Иван Вазов“ със специална изложба на тема „Непознатите къщи в Стария град на Пловдив“. Събитието се организира от Съвет по туризъм Пловдив в сътрудничество с Университет по хранителни технологии, ОИ „Старинен Пловдив“, РИМ, РЕМ, ГХГ, Сол Комюникейшънс ЕООД, професионални гимназии и висши учебни заведения.

15 март – 15 юни

Пл. „Цар Калоян“, Градинките пред аптека „Марица” и градинката до Джумаята, Младежки хълм, Пловдивски културен институт

Панаир за кулинарно изкуство „Етно кухня на колела“

Панаир на кулинарното изкуство, който представя националните особености в културата на хранене и разнообразната кухня на различните етнически групи, част от културно-историческото наследство на града. Проект на Фондация „Заедно“.

16 март 2019 г.

Дом на културата „Борис Христов“ 19:30 часа

Концерт на Доминик Милър

Пловдив е единствена спирка на Балканите от световното турне на Доминик Милър. На 16 март китаристът на Стинг ще представи последния си албум „Absinthe“. Групата на Милър допълват легендарния Майк Линдъп (Level 42), известният белгийски басист Николас Фижман, Сантяго Ариас – бандонеон, и Жив Равиц – ударни. Събитието се осъществява от Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“

27 март – 10 април 2019 г.

Малка базилика (бул. „Княгиня Мария Луиза“ 31А) 18:00 часа

Увеличаващо стъкло
 



                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини