Празници на Стария град

 

Празници на Стария Град 2019 „От огъня – огън“

16 – 22 септември 2019

16.09.

19:30 „Пловдив в битието на Европа”, фотоизложба IАнтичен театър, ул. „Цар Ивайло” №2А

Елате с нас, за да се насладим на един красив фоторазказ за различните европейски общности, създадени в Пловдив през втората половина на XIX и началото на ХХ век: немската, френската, италианската, чешката и руската. Кадрите разкриват как Европа навлиза в битието, архитектурата и културата на Града под тепетата и го превръща в още по-голяма гордост за България!

 

20:30 Откриване: Концерт на Б.Т.Р. I Античен театър, ул. „Цар Ивайло” №2А

След голямото си европейско турне, Б.Т.Р. идват в Европейската столица на културата, за да дадат старт на Празници на Стария град 2019!

 

17.09.

18:30 100 г. от рождението на Хайтов: моноспектакъл и награждаване Балабанова къща, ул. "К. Стоилов" №57

Честването на 100-годишнината от рождението на академик Николай Хайтов продължава по време на Празници на Стария град 2019 в Балабановата къща, където актьорът Васил Банов ще ни впечатли с моноспектакъла "Дърво без корен" и ще наградим авторите на есетата, отличени в ученическия конкурс на тема „Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ…“.

 

20:30 Премиера на филма на Петя Ангелова„Вино от глухарчета“ IРимски стадион

Бъдете с нас и със света на Рей Бредбъри, видян през очите на сценариста и режисьор Петя Ангелова – първата българка, получила награда на престижния фестивал North Beach American Film Festival в Мериленд, САЩ.

 

18.09.

18:30 Представяне на книгата „Изящният свят на тракийския майстор“ IБалабанова къща, ул. "К. Стоилов" №57

Чрез книгата на Ани Пилибосян ще Ви отведем в историята на пловдивчанина Овагим Овагимян: майстор на художествените занаяти, специалист дърворезбар, мебелист, декоратор и архитектурен дизайнер, в чиято работа е увековечена красивата традиция на българската дърворезба и преродения арменски и ориенталски стил.

19:00 Изложба STEAMPUNK I Малка базилика, бул. „Княгиня Мария Луиза“ №31А

Чудотворецът Петър Велинов вдъхва нов и изумително красив живот на непотребни парчета метал, стари автомобилни части, зъбни колела, електронни елементи и всякакви други ненужни железа, превръщайки ги в спиращи дъха скулптури. Във време, в което планетата ни се задъхва под все повече боклук, неговото вдъхновение е истинско спасение!

 

19.09.

17:00 Oпознавателен тур „По гънките на времето” IПл. „Римски стадион“

18:30 Откриванена експозиция ютии„По гънките на времето”IКъща „Хиндлиян“, ул. „АртинГидиков” №4

„По гънките на времето“ ще ни покаже уникалната и все още непоказвана колекция на Димитър Добрев, състояща се от над 600 ютии! Опознавателният тур ще отведе публиката до всички локации, на които красивите предмети могат да бъдат разгледани за пръв път:

Къща „Недкович” (ул. „Цанко Лавренов” №3); Къща „Хиндлиян”; Римски стадион; Античен театър (ул. „Цар Ивайло” №2А); Къща „Клианти“ (ул. „Тодор Самодумов” №3)

 

19:00 Изложба на Светлозар Чавдаров и ЕвгенияПанчова IКъща "Стамболян", ул."К.Нектариев"№15

Тази изложба създава неповторимо преживяване, което може да се постигне само при досега със стойностно, некомерсиално изкуство. Авторите Светлозар Чавдаров и Евгения Панчова разкриват в творби онова, което ги обединява: заложеният в човека копнеж зa полет на духа; стремежът към саморазкритие в екстремни душевни състояния; прекрачването на граници и полярности и разширяването на обхвата на възприятие и взаимодействие със света...

 

20.09.

18:00 100 г. от рождението на Хайтов:откриване на 2 изложби и литературна дискусия с Марин КадиевI Данчова къща, ул. "Арх. Христо Пеев" №2А

Фондация „ПАМЕТ“ представя изложбата „Словото "Диви разкази" на Хайтов, през очите на младите творци". Тя ще ни бъде представена чрез постери с рисунки на студенти от НХА и дърворезби на ученици от ПГГСД "Н. Хайтов" - Варна, а изложбата „Родопският свят на Николай Хайтов“ на художничката и внучка на Хайтов Елица Гигова представя платна, илюстрации, колажи и мисли от автора върху листа от явровски габър, пресъздадени в инсталацията: „Душата на леса“.

В литературната дискусия критикът Марин Кадиев ще ни потопи в дълбочините на Хайтовите съждения, в които всички ще открием още малко от себе си.

 

ВАЖНО:  В периода 20 – 30 септември ,,в Данчова къща - обособена като ЗОНА ХАЙТОВ, ще имате възможност да гледате непрекъснато възпроизвеждане на документалните клипове "Героите на Хайтов" и  "Храмът на словото". Благодарение на арх. Здравец Хайтов и фондация „Памет“, подпомогнати от Министерство на културата,   изложбите и клиповете свързани с българската азбука, както  и творческия процес при писането и претворяването на словото във филми, ще обогатят посетителите. ОЧАКВАМЕ ВИ!

19:30 Концерт на DasWeltschmerzDueTT (М.Кукошаров и В.Веселинов – Еко) I Балабанова къща, ул. "К. Стоилов" №57

Двамата музикални виртуози, обединени от трудно произносимото име DasWeltschmerzDueTT ще ни представят новия си албум "Consequences", за да ни разкажат в музика за неуловимата връзка между всичко и всички. Знаем, че ще си тръгнем от концерта с усещане за цялост!

 

Петък, 20.09.2019

20:30 Heptagram

21:30 Smallman

Сцена Небет тепе

 

21.09.

 

10:30 „Огнени същества и Движещи цветове”, демонстрация на мраморна техника I Къщата на д-р Ст. Чомаков, ул. Съборна“ №18

В живописните дебри на красивата къща на Д-р Стоян Чомаков ателие „Севколорит ще ни демонстрира впечатляващата си мраморна техника, в която ще се срещнем с харизматични и незабравими същества от огън и цвят.

 

18:00 100 г. от рождението на Хайтов:„Орли от пламък“, премиера на книга I Данчова къща, ул. "Арх. Христо Пеев" №2А

Елена Хайтова-Гигова, дъщерята на големия писател, е автор с интересна съдба и особена харизма. На 21 септември ще имаме възможност да се срещнем с нея на представянето на книгата ѝ „Орли от пламък“, посветена на баща ѝ.

 

18:30 Приключенията на Фил и Поли II I Римски стадион

На 50-годишнината на ОИ „Старинен Пловдив“ Ви запознахме със симпатичните Фил и Поли, които най-много обичат да разгадават загадки и да научават повече за любимия Пловдив, и нямаме търпение да ги последваме и в новите им вълнуващи приключения! Елате с нас!

 

20:30 „Легенда за огъня“, огнено шоу I Къща на д-р Ст. Чомаков, ул. "Съборна" № 18

Настроението на Празници на Стария град 2019 ще достигне до небето с огнения спектакъл на театър „Фаертър“, спортен клуб „Самодива“ и „Движещи светлини“ на Бисер Георгиев! Заповядайте да се насладим заедно на пламтящата емоция, съчетала музика, танц и картини!

 

Събота 21.09. 2019 , сцена Небет тепе

20:30 Kottarashky & The Rain Dogs

21:30 Romaneno Project

 

22.09.

11:00 „Опознай Стария град”, градски куестI пл. „Атанас Кръстев“ – Лапидариум

Този градски куест ще Ви въвлече във вълнуващо разгадаване на загадки по улиците и забележителните къщи на Стария град. Бъдете готови за нови предизвикателства! Дали ще се справите зависи само от Вас! Играта е изключително подходяща за отборно или семейно забавление. Участието е безплатно, но местата са ограничени , така че побързайте да запишете отбора си на телефон: 0889561626.

 

14:00 „По стъпките на цар Фердинанд – обявяване на Независимостта“, възстановка I Площад до църква „Св.св. Константин и Елена“

В този зрелищен спектакъл-възстановка на събитията отпреди 111 години Комитет "Родолюбие" ще ни покаже как през 1908 г. княз Фердинанд е обявил България за независима държава, а самият той е бил провъзгласен за цар на всички българи!

19:00 Концерт на Swing All Stars JazztetI Римски стадион

SwingAllStarsJazztet среща музиканти от различни поколения, свързани дълбоко с Пловдив, и доказали се на националната и международната сцена. Ще се потопим в неповторимото настроение от Златната ера на джаза с пиеси от Гершуин, Портър, Бърлин, Фетс Уолър, а отговорни за това ще са: Венцислав Благоев (тромпет и лидер), Александър Куманов (китара, банджо, вокал), Атанас Хаджиев (саксофон, кларинет, вокал), Павлин Павлов (тромбон, вокал), Димитър Сираков (контрабас, туба), Стоил Иванов (барабани) и Марина Господинова (вокал).

 

ПОСТОЯННИ АКТИВНОСТИ:

 

20. – 22.09.

 

09:30 - 18:00 Музей на открито с Комитет „Родолюбие“ IПл. „Атанас Кръстев” – Лапидариум

ЗАЕДНО ще се пренесем в епохата на българското Възраждане, във времена на хайдути и комити! Ще се докоснем до автентични и редки предмети, изработени от изтъкнати майстори! Ще има и училище по родолюбие, забавни игри и изненади.

 

10:30 - 21:00 Есенен панаир на занаятите I Ул. „Съборна“

Талантливите ни приятели от Регионална Занаятчийска Камара Пловдивотново събират изтъкнати майстори от цялата страна в Есенния Панаир на занаятите, за да ни предложат отбрани изделия, изработени от сръчни ръце с много любов и възхитителни умения!

 

16-19.09.

 

11:00 - 21:00 Вкусът на Пловдив Заедно

Познатата на пловдивчани кулинарната фиеста „ВКУСЪТ НА ПЛОВДИВ” отново гостува на Празници на Стария град, съвместно с пловдивските фермери. Омайни аромати и вкусове ни очакват на: зона над Тунела;пред Градска художествена галерия (ул. Съборна“ №14А); ул. "Тодор Самодумов" №2 (паркинг АМТИИ);площада пред църквата „Св.св. Константин и Елена“; ул. „Съборна” 22и ресторантите „Граждански клуб“, „Щастливци под тепето“, „Рахат тепе“, „Satori Magic Café”

 

21. – 22.09.

 

09:30 - 17:00 Пленер „Царевична шума“ на РЗК

 

11:00 - 16:00 Пленер „Царевична шума“, детски работилници

Пл. „Атанас Кръстев” – Лапидариум

И тази година РЗК ще ни предложи пленер на специална тема и работилници за най-малките ни гости. Те ще опознаят магията на царевичната шума, която може да се преобрази в кукла, предмет и какво ли още не!

 

10:00 - 18:00 „Къщи в ретроспекция“, фотоизложба на НИНКН (до 25.09.)

 

10:30 - 15:00 „Оцвети Старинен Пловдив“, детски работилници

Къща „Клианти“, ул. „Тодор Самодумов” №3

Приятелите ни от Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще предложат две страхотни събития за деца и възрастни! Изложбата с архивни кадри „Къщи в ретроспекция“ще покаже богатството на националното ни културно наследство и ще ни даде нови знания за знаковите къщи в Стария град, а работилниците за деца ще вдъхновят най-малките ни гости да станат съ-творци на уникална арт инсталация в двора на къща „Клианти“

11:00 - 18:00 Море от любов в Стария град I Хисар капия и площада до къщата на доктор Стоян Чомаков

За втора поредна година ОИ „Старинен Пловдив“ и ОП „Радостни обреди” поднасят ЗАЕДНО специален комплимент на младите двойки, избрали великолепието на Старинен Пловдив в сватбения си ден!



                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини