„КУКЕРИ – ФЕЕРИЯ ОТ БАГРИ, МАГИЯ И МИСТЕРИЯ“

 

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

 

КУКЕРИ – ФЕЕРИЯ ОТ БАГРИ, МАГИЯ И МИСТЕРИЯ

 

Изложбата представя кукерските игри в Югоизточна България, които се отличават с многообразие, устойчивост и автентичност. Посетителите ще се потопят в атмосферата на старите обреди, ще се запознаят със символиката и значението на кукерския костюм, на различните персонажи и елементи, типични за тези обичаи.

Фокус в изложбата са кукерските маски – един от най-важните елементи в кукерското облекло. Самата дума означава защита, прикритие, преобразяване. Хората са смятали, че човекът под нея, скривайки лицето си, става неразпознаваем и проводник на невидими сили. В Ямболския край се срещат различни видове маски  – гугли, капашони, киляфи, килимяшки и други. Те са изработвани най-често от кожа – козя или овча. Други елементи, които допринасят за магията и автентичността на костюма, са рога, вълна, цветни парчета плат, перушина от петли, мъниста, пайети и др

Типично за всяка кукерска дружина са различните персонажи – хаджия, булка, годеник, баба, поп, доктор, мечка и др. Кукерските обичаи започват с изгрева на Кукеровден (Сирна неделя или понеделникът след Сирни заговезни). Маскираните мъже обикалят къщите и пожелават здраве на стопаните, плодородие на нивите и градините, благополучие в къщата.

Ако желаете да се потопите в магията на кукерските обичаи, заповядайте да разгледате изложбата в Регионален етнографски музей – Пловдив. Изложбата ще продължи до 29 март 2020 г.

 

 

Откриване: 26 февруари 2020 г. от 17.30 ч.

Регионален етнографски музей – Пловдив

 

 



                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини