Президентът Росен Плевнелиев и кметът на Пловдив Иван Тотев откриха обновения Римски стадион

Пловдив е един от най-специалните градове в Европа. Той е специален със своята история: най-старият жив град в Европа; град, който не от 20, а от 80 века е тук на това място; град на добри хора; град на кръстопът; град на култура; град на забавления. Надявам се милиони туристи от целия свят да дойдат тук и сами да видят и да се убедят.

Това заяви президентът на Република България Росен Плевнелиев, който заедно с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев откри реконструираната и обновена част от Античния стадион на Филипопол.

За събитието дойдоха председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов, народни представители, общински съветници, заместник-кметовете на Община Пловдив, районните кметове, десетки граждани и много чуждестранни туристи.

Бележим финалната точка в реализирането на един проект, започнал преди около 2000 години и с ново начало през 70-те години на миналия век, когато на това място стартираха археологическите разкопки, подчерта кметът инж. Иван Тотев. Той припомни, че разкриването на истинския блясък на археологическата ценност изпод скриващите я бетонни корита стана възможно след спечелен проект през 2009 г. по така наречената Норвежка програма - като пряк резултат от откритите пред България възможности след приемането й за пълноправен член на Европейския съюз.

От края на април 2012 г., когато приключи първата реконструкция, Римският стадион е сред най-посещаваните пловдивски забележителности.

Първият етап на реконструирания Античен стадион на Филипопол бе открит официално в края на април 2012 г. Обектът отвори врати след приключване на изпълнението на проект BG 0041 "Античния стадион на Филипопол - опазване, рехабилитация и градско обновяване". Първият етап от реконструкцията се реализира през 2011-та и 2012-та година, когато инж. Иван Тотев бе областен управител на Пловдив.

Проектът се изпълни с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Обектът се финансира по приоритетна ос 4 "Опазване на европейското културно наследство".

Общата цел на проекта бе изява на ролята на Античния стадион като ресурс за устойчиво развитие и за повишаване на качеството на градската среда в историческия център на Пловдив.

Тъй като за реализацията на втория етап от реконструкцията нямаше подходяща европейска програма, я осъществихме с около 500 хил. лв. от общинския бюджет, отбеляза инж. Иван Тотев. Благодарение на общите ни усилия, се справихме, коментира той.

През последните 3 години Община Пловдив инвестира изключително много в развитие на културната си инфраструктура и Римският стадион е едно от ярките доказателства в тази посока.

Сред най-важните елементи от втория етап на реконструкцията бе промяната на съществуващата тераса, която с новия си дъговиден контур цели запазване на общите пропорции на обекта. Масивното бетонно стълбище от западната страна е премахнато и заменено с ажурна конструкция и платформа за хора в неравностойно положение.

Изградени са  информационен център с търговска зона, както и модерна прожекционна зала. Прожектиращият апарат е по последна дума на техниката. Местата за зрителите са подредени в полукръг около големия екран, направено е ефектно осветление.

В кинозалата прожекциите са в 3D формат на широк екран. Президентът Росен Плевнелиев, кметът инж. Иван Тотев и другите официални домакини и гости бяха първите кинозрители на поръчания от Община Пловдив 3D филм – „Пловдив през ІІ век”, за който експерти коментират, че е уникален за България.

С използване на новите съвременни технологии и компютърното модулиране зрителите имат възможност да се потопят в света на провеждащи се на стадиона през ІІ век спортни състезания, ставайки свидетели и виртуални участници в богатата ни история и това е най-голямата атракция, която се предлага за първи път в България.

Киносалонът е достатъчен голям, за да влезе цял един клас ученици, група пенсионери или туристи, за да видят изключително професионалния подход към нашето национално богатство. Всеки един кадър от този филм е съгласуван със световно известни специалисти и музеи. Моля ви, пазете този прекрасен град, каза след премиерата президентът Росен Плевнелиев. Чрез този проект Пловдив поглежда и към своето бъдеще отвъд 80-те века досегашна история. Пловдив има нужда от своите добри стопани, които да гледат напред и да надградят това, което и Господ, и много империи, и хората тук са създали, посочи президентът.

Благодаря на кмета Иван Тотев и на цялото общинско ръководство, защото изпълнената от тях мисия е отговорна не само за града, за държавата и за Европа, а и за нашите деца за следващите векове, за една България, стъпила на изключителното си културно наследство, което трябва достойно да покажем и  развием, посочи Плевнелиев.

Според него, с този проект Община Пловдив вдига много високо летвата не само пред другите градове в България, а и в Европа. Защото виждаме възможно най-достойното управление на европейските фондове: не просто само усвояване на средства по Норвежката програма, която идва в подкрепа на една модерна България, но амбициозната политика на общинската управа, която надгражда, като инвестира смислено и подава ръка на гражданите на Пловдив и на света.

И малко история:

Античният стадион на Филипопол

Стадионът е изграден в началото на ІІ век при император Адриан. Със своите размери от около 240 метра дължина и 30 метра ширина, съоръжението е побирало около 30 000 зрители. Тук периодично са се организирали Питийски игри, по подобие на тези в Гърция. По-късно игрите били наречени Александрийски и Кендрисийски. Атлетическите надпревари били съпътствани и от музикални, поетически и артистични състезания.

Обявен е за национална културна ценност през 1995 година.



                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини