„На гости на старите българи” - спектакъл на Държавна опера – Пловдив

За Деня на Съединението Държавна опера – Пловдив отново пренася „Българи от старо време” на открито в Стария град.

На 22 септември (събота) от 11:00 ч. и 16:00 ч. дворовете на къщите Хиндлиян и Балабанова ще оживеят с веселия музикален спектакъл „На гости на старите българи” – една патриархална история с много смях, песни и танци по мотиви от мюзикъла „Българи от старо време”.  Пловдивската опера кани малки и големи да надникнат в домовете на Хаджи Генчо и дядо Либен, да се забавляват със съседските свади, да попеят с момите в народни носии и да се хванат на сватбарско хоро.

Публиката следва героите на Любен Каравелов по каменните стълби и през комшулука.   За зрителите умишлено не са определени седящи места – всички се потапят в битовата атмосфера, настанени на пейки, на стълби, на бордюри и парапети, или просто прави край пеещи девойки и весели сватбари.

„На гости на старите българи” е кратък етнографски спектакъл на Пловдивската опера със специалното участие на ансамбъл „Тракия”, реализиран за атрактивно представяне на Старинен Пловдив пред туристи и гости на града. Идеята за пренасяне на действието във възрожденските къщи е на доц. Нина Найденова, а адаптацията по мюзикъла „Българи от старо време” е на режисьора Славчо Николов. Съмишленици са Община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив”.  Изпълнители са солисти, хор и балет на Пловдивската опера заедно с танцьори и музиканти от ансамбъл „Тракия”.

Етнографският музикален спектакъл „На гости на старите българи” е подходящ за цялото семейство и е изключително любопитен за деца и гости на Пловдив. Продължителността му е около час, в зависимост колко дълго ще е финалното хоро, на което всички присъстващи се хващат. Броят на зрителите е ограничен от капацитета на дворовете на къща Хиндлиян и Балабановата къща, затова Пловдивската опера ще го представи два пъти – от 11:00 ч. и 16:00 ч.

Информация за билети: +359 32 62 55 53; +359 879 091616



                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини