Къща "Клианти" с тавани - произведения на изкуството

Част от красивите тавани в къща "Клианти", правени през 1817 г., са вече рестварирани, предаде репортер на Plovdiv24.bg.
Днес кметът Иван Тотев и реставраторът Джовани Димитров направиха инспекция на свършеното до този момент от третия етап от реновацията на къща "Клианти".
Припомняме, че първата фаза от ремонта на "Клианти" бе конструктивно укрепване с пари по Японската програма през 2007 г., а вторият етап включваше вътрешни реставрационни дейности, финансирани от "Красива България" и община Пловдив.
Третият етап пък включва реастваврацията на уникалните тавани. Сега таваните са изписани, а в една от стаите и украсени с позлата. "Таванът с позлата е цяло произведение на изкуството", отбеляза Джовани Димитров.
Кметът припомни, че за работата по таваните от местния бюджет са били отпуснати около 200 хил. лв. "И през тази година работата на община Пловдив в Стария град ще продължи", категорично заяви градоначалникът и допълни, че за къща "Клианти" ще бъдат отпуснати още около 300 хил. лв. за довършването й. Предстои да се реставрира още един таван, да се обработят дървените елементи на втория етаж и други довършителни дейности."Целта ни е "Клианти" да стане годна за използване", поясни кметът.
По думите му къщата ще стане един от обектите за посещение в Старинен Пловдив.

Източник: News.Plovdiv24.bg
За да разгледате галерията: http://news.plovdiv24.bg/537007.html

 



                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини