Юбилейна изложба “С аромат на рози” на Васил Даскалов

   На 27.03.2015 г., от 16:30 ч. в Балабанова къща ще бъде открита юбилейна изложба на тема: „С аромат на рози“, по повод 40 години резбарско творчество на майстора – дърворезбар Васил Даскалов.

   Изложбата е под егидата на Областния управител на област Пловдив Розалин Петков, със съдействието на Община Пловдив и любезното домакинство на Общински институт „Старинен Пловдив“.

   Васил Даскалов е известен на много хора, без да го познават лично - чрез своите прекрасни, изящни дърворезби. Негови творби украсяват частни колекции и обществени сгради по цял свят. Дърворезбар и художник по съдба и призвание. Разбрал това едва на седем години, когато получил първите инструменти от ръцете на игумена на Рилския манастир, а също и първите съвети как да обработва дървото, за да се подчинява на длетото му.

   Животът на Васил Даскалов е изпълнен с мисъл за оживяване на дървото. Смисълът е, че с него твори един невероятен свят. Вече почти половин век с враснали в длетото длани, с голяма творческа фантазия и усет към материала, той създава цикъл след цикъл. Майсторски отразява от околното, това което вижда, което го вълнува и впечатлява, от него прави голямо изкуство. А силното му пластично присъствие, високата му ерудиция, професионалните му художествени качества и Божията дарба са съдържанието и смисълът на живота му.

   Мотивацията на Васил Даскалов  е да пресъздава изкуство от дърво, да предизвика приятен гъдел и душ за окото,  да го насити с красота. Това е и нагласата на ценителите на дърворезбата му, която е причина творецът да бъде един от най-търсените.

Изложбата ще е открита до 30 април.

Балабанова Къща, ул. „Константин Стоилов“ № 57



                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини