Забележителности

  • 3D разходка /
  • Постоянна експозиция на Златю Бояджиев


Пловдив е известен като град на художниците и неслучайно в сърцето на Стария град се намира къщата на д-р Стоян Чомаков, емблематична фигура в движението за църковна независимост и духовно обединение на българите преди Освобождението. Той е бил и един от първите дипломирани лекари в Пловдив.

От 1984 г. тук е разположена най-голямата колекция от 72 картини на бележития български художник Златю Бояджиев (1903-1976), които представят двата характерни периода в неговото творчество. След тежък инсулт през 1951 г. художникът започва да рисува с лявата ръка. 

Златю Бояджиев обича родната земя и народа, който я обитава. Образът на човека заема централно място в творчеството му.

Неговият свят е приказен, изпълнен със симетрия, равновесие, хармония. Художникът обхваща двете крайни състояния на човешката природа – страдание и мъка, вяра и любов, идеализъм и саможертва. В картините си той изобразява селския бит и радостта от общуването с природата.

Днес къщата, превърната в галерия, е една типична за Пловдив забележителност, която освен с постоянната си експозиция привлича множество посетители и с различните културни събития, организирани  нерядко тук.  

Календар на събитията  

Календар и събития

 

 
 

Адрес:  гр.Пловдив,  ул."Съборна" № 18     виж на карта
тел. + 359 (0) 32 635 308

Работно време за периода Ноември - Март:    Понеделник - Неделя    9.00 - 17.30 часа

Работно време за периода Април - ОктомвриПонеделник - Неделя   9.00 - 18.00 часа

 
 
MAP  

< Забележителности