Забележителности

  • 3D разходка /
  • Къща Хиндлиян


Построена през 1834-35 г. от неизвестни за нас строители, къщата на Степан Хиндлиян е един от малкото запазени в оригинал симетрични пловдивски къщи. Собственикът й е основоположник на един от четирите най - заможни арменски родове в града на тепетата. Той е бил известен търговец, чиито сделки в началото на XIX в. често са го отвеждали в Индия. Оттам произлиза и прозвището Хиндлиян.

Къщата е ненадмината по отношение на художествено - декоративната си украса. Богатият рисунък обхваща не само стените, но и таваните. Някои от стенописите са запазени в оригинал. За творците се знае, че са били двама зографи, единият от които италианец. Любппитно е, че тук, в изрисуването на първия етаж, за първи път при по-стандартните мотиви е използван хартиен шаблон. Всички стени на втория етаж, включително и алафрангите, са рисувани на ръка, а таваните са в тон със съответната стая. Над вратата на маазата е изрисуван огледален образ на къщата, служещ освен за декоративен елемент и за своеобразен план на сградата. Със същата цел е и рисунката над вратата на кухнята - тя е огледален образ на неофициалната част на къщата.

Находчивият и в същото време изящен дизайн на предметите в бита на хората от XIX в., които ще видите в къща ХИНДЛИЯН, изненадва съвременниците на третото хилядолетие. Не пропускайте да я посетите!

Къщата нерядко приютява събития от многообразния културен живот на град Пловдив. 

Календар на събитията  

Календар и събития

 

 


 

Адрес:  гр.Пловдив,  ул."Артин Гидиков" № 4     виж на карта
тел. + 359 (0) 32 628 998

Работно време за периода Ноември - Март:    Понеделник - Неделя    9.00 - 17.30 часа

Работно време за периода Април - ОктомвриПонеделник - Неделя   9.00 - 18.00 часа

 
 
MAP  

< Забележителности