Забележителности

  • 3D разходка /
  • Кьща Недкович


В сърцето на Стария Пловдив, зад каменни дувари и спомени за минали времена е притихнала една от съкровищниците на българската родова памет – къщата на богатия карловски търговец на тъкани Никола Недкович. Построена през шестдесетте години на XIX в., това е домът с най-богата външна декоративна украса. Интерес будят многобройните композиции с изящни архитектурни сюжети над всеки един от прозорците на фасадата. Това е една от малкото къщи, в които е съхранена част от оригинални предмети на фамилията. Подредени с присъщия за времето финес, те ни отвеждат в автентичната атмосфера и всекидневието на заможното българско семейство от края на  XIX в.

            Приземният етаж на този дом прави впечатление с уникалните резбовани тавани и изящни стенописи, съхранени без реставрация. Вторият етаж се отличава стилово със своята декоративна украса. Духът на Западна Европа тук се чувства по-осезателно  и с добре подбраната колекция от мебели.

Тук могат да се видят и образци от двете основни килимарски школи – Чипровската и Котленската. Особено възхищение будят внушителните по своите размери котленски килими (10 м.), правени по поръчка за тази къща, както и изящните тъкани от копринен кенар и интимно дамско бельо.

            Дворният комплекс привлича интереса на посетителите с функционалните си архитектурни решения – присъствие на подземен тунел, който свързва избата с улицата, и наличието на топла връзка между кухнята и централната жилищна част. Малкият клюкарник, снабден с прозорци към улицата, е давал идеалния контакт с живота навън.

Къщата е една от своеобразните културни сцени в Стария град, където се организират множество творчески прояви и инициативи.

Календар на събитията  

Календар и събития

 

 


 

Адрес:  гр.Пловдив,  ул."Цанко Лавренов" № 3     виж на карта
тел. + 359 (0) 32 626 216

Работно време за периода Ноември - Март:    Понеделник - Петък    9.00 - 17.30 часа

Работно време за периода Април - ОктомвриПонеделник - Петък   9.00 - 18.00 часа

 
 
MAP  

< Забележителности